Rejser er Kernen til Personlig Udvikling

Der er rigtigt meget snak om ”personlig udvikling” nu om dage, og det er et felt med både rigtigt mange gode ting, men også en del faldgruber. Det er fantastisk at folk i dag deres deres udvikling i egen hånd, og selv tager ansvar for at opfylde deres potentiale. Der er også masser af støtte at finde derude, og den danske kultur viser sig nogle gange fra sin bedste side, når folk selv tager initiativ til at vokse. Samtidig er det dog også noget der har lokket en masse charlataner til, som forsøger at overbevise alt og alle om, at hemmeligheden til det personlige gennembrud er at finde i deres bog eller deres foredrag.

Virkeligheden er, at der ikke er nogle store hemmeligheder når det kommer til vores personlige rejse med at udvikle os selv. Det er kun naturligt at lede efter en genvej eller et ”trick” der får alting til at gå hurtigere. Men det vi glemmer er, at det er os selv vi er i gang med at forme. Du kan ikke hoppe fra det ene sted til det andet: uden rejsen imellem, ville du bare være forandret til et andet menneske. Det ville ikke være dig: du ville være forsvundet, og dette ”ideal” ville have taget din plads. Vi kan ikke værdsætte og forstå hvor vi er, uden at have være igennem en proces. Og der er grænser for, hvor hurtig den proces kan gøres. Det bedste ”trick” er nok at arbejde på at nyde processen, frem for konstant at lede efter måder at springe den over på. Det er rejsen, mere end destinationen, som er noget værd.

Og lige præcis det at rejse, er faktisk nok det tætteste vi kommer på en genvej til personlig udvikling. En af de ting der sætter grænser for hvor hurtigt, og i hvilke retninger, du kan vokse er nemlig dine omgivelser. De mennesker du omgiver dig med har forventninger om hvem du er, og arbejder hele tiden ubevidst på at holde dig op på disse forventninger. Den kultur du lever i har en masse uskrevne regler, der også farver hvem du er i gang med at blive. Det samme gør din daglige rutine. Ved at rejse til et andet land, enten alene eller med en gruppe nye mennesker, så sprænger du alle disse rammer. Pludseligt kan du gro uhæmmet og hurtigt, i lige den retning, der er rigtig for dig.

Det er derfor jeg er så glad for at se, at højskoler som Danskstudiecenter.dk er begyndt at arrangere eventyrlige rejser til andre lande. Hvad kunne være bedre, end en struktureret tilgang til personlig udvikling, der foregår udenfor de begrænsende rammer, der automatisk indeholder et møde med nye og åbentsindede mennesker? Det er hverken et ”trick” eller en ”hemmelighed”: det er bare en effektiv måde at kaste sig ud i de ting, vi allerede ved virker.